Information

Redan i april träffas vi föreningsbigården för att se hur bina klarat vintern och för att vårstäda. Föreningsbigården är öppen varje måndagskväll mellan kl 18-21 under säsongen

Vi har valt en biskötargrupp på 4 personer som kommer att arbeta med samhällena i föreningsbigården.

Under säsongen kommer vi att informera här om vad som sker eller kommer att ske i vår förening.




.

Meddelande



2023

Årsmötet

Årsmöte i Göinge Biodlareförening. Det blev några förändringar i styrelsens sammansättning.

Ny ordförande valdes: Gunnel Sturesson

Vice ordförande o bigårdsföreståndare, samt kontaktman: Mats Ekstrand

En ny ledamot Susanne Jepsen blev invald. Omval på Gunhild Johansson, Kristian Lundin .

Shavarsh Davtyan och Christian Karlsson kvar på sina poster

Valdes också en ny revisor Henrik Andersson och hans ersättare blev Mats-Erik Nilsson. Vi fick tom en valberedning, vilket är extra roligt. Eva Andersson , Christer Skarp och Peter Dössing

Eva Andersson som hade den bästa honungen i föreningen fick en chokladask. 2:an Erik Sturesson o 3:an Gerd Gunnarsson kommer också att få varsen ask. Maritta Hjalmarsson och Bertil Karlsson avtackades för sina arbete i föreningen

Anna-Maritta lämnar nu styrelsen efter att varit med där sedan 1987. Men kommer att ansvara för föreningens hemsida tills vidare.


Biåret som gått i Biåkra

En sammanfattning.

Säsongen startade den 22 april med städdag i bigården. Vi räfsade, plockade undan grenar mm, vi hade en liten genomgång av bihusen. Kollade hur mycket drönare där fanns, bytte sockerramar mot tomma ramar.

Två av husen fick flyttas pga stackmyror, satte benen i vatten som ska hindra myrorna för att ta sig upp i husen, bytt botten i något av husen.

honungsbedömning 2023.

Vi fick också besök av två nya medlemmar, nyinflyttade till vår kommun. Vi var 10 st som hjälptes åt, fikade och sen grillade vi korv.

8 maj öppnades bigården, då märktes ett par nya drottningar, tagit bort o bytt ut dåliga ramar.
Vårmöte hölls den 29 maj, 15 medlemmar kom.

En måndagskväll var bitillsyningsmannen Göran Håkansson inbjuden att titta på våra samhällen och prata lite om bisjukdomar. Göran berättar och Shavarch visar.

I år har vi slungat 2 gånger, första gången i början på juli, vi plockade honungsramarna på förmiddagen och slungade på kvällen, det gick smidigt o vi var klara tidigt. Det fanns mycket honung denna gång.


honungsbedömning 2023.  honungsbedömning 2023.

Det kom några och köpte av den nyslungade honungen. Vi var 7 st som hjälptes åt. Avslutade med kaffe o kaka. Andra gången blev i slutet av augusti, plockade även då ramarna tidigare på dagen och slungade på kvällen vi var 6 st som hjälptes åt, även denna kväll avslutades med kaffe o kaka.

villavagnen

Vi har grillat hamburgare och korv 1 gång i månaden.

Vi satte bifor till samhällena i slutet av augusti och grillade.

Villavagnen har äntligen blivit målad

Vi bjöd in oss till Kristianstads biförening i Önnestad, där pratade deras ordförande lite om hur föreningen byggt up p en ny bigård, vi var med ute o följde medlemmarna med deras arbete med sina bisamhälle, vi åt sen grillad korv och kaffe med kaka.

Vi blev också inbjudna av Hässleholms biodlare till en föreläsning om bistick,bigift och eventuella biverkningar av Thommie Magnell som är sjuksköterska och Mathis Kögler pratade om friska bisamhällen. Thommie rekommenderade att vi skulle ha antihistamintabletter hemma att ta vid bistick, finns olika receptfria sorter på apoteket. Vet man med sig att man kan reagera på bistick, kan man även ta dem i förebyggande syfte innan man börjar med bisamhällena.

Från vår förening deltog 3 st på medlemsdagen som Distrikt Skåne bjöd in till träff med föreläsningar och diskussioner. Honungsbedömning har genomförts, en förutsättning för att man ska få köpa biodlarnas etiketter och man får då ett kvalitetsintyg som man kan visa upp vid försäljning av sin honung.

Vi har haft en biodlarkurs för nybörjare som pågick vid 10 tillfälle teori och praktiskt arbete på bigården. Vi var 9 st som gick kursen. Alla elever fick diplom vid avslutningen

Avslutning i Biåkra med några olika sorters soppor, hembakta vitlöksbröd samt kaffe med äppelkaka och vaniljsåser avslutning avslutning




27 oktober

På vårt senaste styrelsemöte beslöt vi att starta en studiecirkel/ kurs om biodling.
Start 8 januari 2024 i Broby. Senast anmälningsdag 11 Deember 2023 till Gunnel Sturesson 073 392 91 49.
Kostnad 1000 kr, ingår böcker.

Det blir varannan måndag. 10 träffar med teori sedan praktiskt arbete på bigården i Glimåkra under sommaren.
Ni kommer då att få träffa oss som är biskötare mm på bigården. Vi kommer också att bjuda in vår bitillsyningsmann vid något av tillfällena.

Har man genomgått hela kusen med praktik utdelas diplom på avslutningen efter sommaren. Välkomna med anmälningar!

Anna-Maritta Hjalmarsson

25 september

Vi har haft honungsbedömning hos mig i måndags kväll. Det var 8 burkar som lämnats in och bedömarna hittade inget att anmärka på. Alla burkarna höll hög kvalité och samtliga kommer att få ett kvalitétsintyg

Lilla burken skulle vi bara testa vattenhalten på

De fem honungsbedömarnabedömarna skulle sedan försöka välja ut de 3 godaste. Men till sist hade de bestämt sig och det var burk nr 6 som blev etta, medan burk nr 1 blev 2-a och 3-a blev burk nr 3

Då först avslöjades det vilkens burkar det handlade om.
1. Eva Andersson
2. Erik Sturesson
3. Gerd Gunnarsson

Nästa styrelsemöte kommer vi att ha måndagen den 23 oktober. Och då är det framför allt planering inför årsmötet (val med mera) och inför nästa bisäsong.
Anna-Maritta Hjalmarsson



11 September

Avslutning i föreningsbigården blir det
måndagen den 11 september kl 18.
Vi bjuder på soppa med tillbehör samt kaffe o kaka

Honungsbedömning kommer vi att ha den 25 september och du kan lämna in en burk till mig senast den 18 september eller den 11 september då i förewningsbigården.

På www.biodlarna.se/medlemsservice/
kan du läsa mer om hur honungsbedömningen går till!

Vi beslöt också på vårt styrelsemöte den 30 augusti att vi kommer att ha årsmötet i november som vanligt. Vi kommer att vara i Glimåkra precis som förra året. Vi kommer att skicka ut kallelse via vårt nya föreningsregister och då via e-post till alla medlemmar med e-post. Vi kommer ev skicka vanligt brev till de som inte har e-post

Mer om årsmötet kommer här i slutet av oktober, samt i vår Facebook-grupp

Vi ses på avslutningen
Anna-Maritta Hjalmarsson



Bisvärm

15 juni 2023

Jag har fått mejl från SBR angående bisvärmar och svärmtelefonen. E-postat alla medlemmar med e-post om det.

Mejlet från SBR: Nu är det högt tryck på Svärmtelefonen!

Under de senaste veckorna har antalet samtal till Svärmtelefonen ökat avsevärt. Samtidigt har vi noterat att många svärmfångare har tagit en paus från sina uppdrag på Svärmtelefonen.

För att kunna avlasta våra befintliga svärmfångare och även täcka in så många områden i landet som möjligt, önskar vi nu att fler biodlare anmäler sig som svärmfångare. Vi skulle uppskatta om ni kunde sprida informationen om att det behövs fler svärmfångare till medlemmarna i era distrikt och föreningar, antingen via e-post eller vid era fysiska möten.

Att fånga in svärmar är en viktig åtgärd för att förebygga smittspridning och ta hand om våra honungsbin. Vi hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till med detta.

Mer information om hur man blir svärmfångare och hur det fungerar, se länken här ovan.

Vi har även observerat en ökning av biodlare som ringer till Svärmtelefonen. Svärmtelefonen är en tjänst för allmänheten och syftar till att underlätta när personer som inte är biodlare stöter på en svärm. Vi skulle vilja att ni sprider även denna information till medlemmar i era föreningar och distrikt.

Om någon biodlare har problem med att fånga in någon av sina egna svärmar bör de vända sig till sin förening eller en eventuell mentor.

Har du några frågor kring Svärmtelefonen är du välkommen att kontakta Ann-Sofie på: ann-sofie.alfsdotter@biodlarna.se

Ha en bra sommar önskar!
Anna-Maritta Hjalmarsson


Utskick maj 2023

Det här utskicket skickas via Föreningsregistret och når alla som har en e-post registrerad hos SBR. Det kommer att finnas att läsa på vår hemsida www.goingebiodlare.se samt på vår Facebook-sida.

Har du ingen e-post ska vi försöka nå er på annat sätt.

Hej Biodlare.

Vår föreningsbigård har öppnat och måndagen den 29 maj är det vårmöte. Det har annonserats i Bitidningens, samt på vår hemsida och i vår Facebook-grupp..

Vi öppnar som vanligt kl 18 och vi kommer att ha fika med bröd, pålägg , kakor och kaffe.

Vi föreslår att vi kommer att grilla korv eller hamburgare. Föreslår sista måndagen i månaden. Korv med bröd 25 kr, hamburgare 30 kr, läsk/vatten 10 kr.

Vill man fika på måndagskvällarna, så tar man med själv.

Vinterns kursdeltagare fortsätter sin kurs med praktik på måndagskvällarna under den här sommaren. Vid säsongsavslutningen tilldelas ni ett diplom och vi bjuder på olika sorters soppa, samt kaffe och äpplekaka

Aktiviteter på måndagskvällarna blir Biskötsel och hoppas på några andra aktiviteter också. Ser fram emot förslag på andra passande aktiviteter. Vi har gjort i ordning en rabatt som kommer att planteras med biväxter.

Aktiviteter vi haft tidigare under säsongerna i föreningsbigården har varit:

Drottningodling

bild som visar vilka tider som måste passas  när man odlar drottningar

Föredrag om biväxter,

Tillverkat vaxljus,

Vi syrade grönsaker en måndagskväll i augusti

Vi hade Öppet hus flera säsonger med hantverkare och tipsrunda, lotterier, chokladhjul och grillning

På årsmötet i november blev det omval av styrelsen. Vi hade haft honunhgsbedömning och priser delades ut till våra honungsmästare, Shervas, Eva och Erik.

Vi deltog i Skånska honungsmästerskapet och det var Erik Sturessons honung som vann priset! Tyvärr så meddelades det inte så vi missade prisutdelningen. Vi har skrivit ett brev till distriktets styrelse om att vi tycker det skötts dåligt. Självklart önskar de som deltar med sin honung få veta hur det gått.

Hoppas vi syns i sommar!

Anna-Maritta Hjalmarsson, kontaktman i Göinge Biodlareförening



Årsmötet nov 2022

        honungsm2022.
          Årets honungsmästare

Vintern kom som en överaskning måndagen den 21 november. Med snökaos och besvärligt väglag . En tapper skara på 16 personer kom ändå och välkomnades med fika, som Gunnel och Gunhild ordnat.

Valen flöt på enligt utskicket (Dagordningen samt Göingedraget), med omval i styrelsen. Revisionsberättelsen lästes och godkändes.

Precis innan årsmöte hade vi haft honungsbedömning, 12 burkar, bedömdes och pristagarna ses på bilden här bredvid, Gunnel, Sharvas och Eva.

Ett lotteri såldes och så drogs en vinnare bland de som lämnat in sin årsrapport. Det blev Krister Skarp som vann en STOR chokladask.




Biodlingskurs

Vi startar en grundkurs i biodling måndagen den 17/10 kl 18.30 till 20.30 på ABF:S Lokal i Broby. Anmälan senast 30/9 till hjalmarsson.am@gmail.com eller 070 37 66020

Kostnad 800 kr



Augusti 2022


Göinge biodlarförening ordnade kvällen den 23 augusti en föreläsning av Björn Gustavsson från jordbruksverket om bi och dragväxter, i Hästveda på Hantverksgården, 4 föreningar deltog, Hästveda, Osby, Hässleholm och Göinge. Trevligt o lättsamt.

Vi hoppas på ett fortsatt samarbete föreningar emellan. Ett förslag som kom fram var att besöka varandras föreningar.

Gunhild hade gjort en jättefin blomuppsättning av blommor från sin trädgård, och Gunnel fixade fikat och allt annat.

Kommentar från en besökare: Mycket trevlig kväll. Stort tack till er som fixat allt?? Bra föreläsare, goda kakor, vacker blomma mm??????


Den 23 augusti
kommer Bikonsulent Björn Gustavsson till oss i norra skåne, det blir till Hantverksgården i Hästveda kl 18.30.

Tag gärna med en kompis!

bin samlar pollen från en pion

Anmäl senast den 18 augusti så vi vet ung hur många som kommer och så vi kan beräkna ung hur mycket fika som behövs. SMS eller Tel 070 37 66020 eller mejl hjalmarsson.am@gmail.com Föredraget kostar inget medan fikat kommer kosta 30 kr, kontant eller swish 123 651 95 99

Nu på måndag den 15 augusti planerar vi slunga föreningens honung. När vi slungat klart grillar vi hamburgare

Måndagen den 12 septemberbestämde vi att ha säsongsavslutning med "soppor och äpplekaga, precis som förr".

Avslutning september 2015
Avslutning år 2015


Juli 2022

Den 23 augusti
kommer Bikonsulent Björn Gustavsson till oss i norra skåne, det blir till Hantverksgården i Hästveda kl 18.30. Han kommer att föreläsa om bland annat blommor lämpliga för bin. Björn representerar Jordbruksverket, och i nr. 6 2022 av Bitidningen presenterar Björn i artikeln ett nytt uppslagsverk, den nyframtagna skriften Blommor för bin.



13 augusti
        InbjudanKristianstadsbygdensBf.
    Inbjudan till invigningen av
    Föreningshus
    med Bigård i Önnestad

Era medlemmar inbjudes deltaga vid invigningen Lördagen den 13 augusti
kl 12-16

Agronomvägen i Önnestad

Invigningen är kl. 13,00, tal hålls och band klipps.

Tag med familj och vänner. Kom och var med på invigningen. Vi kommer att ha olika aktivitetet under dagen. Medlemmar i egen och övriga Biföreningar har möjlighet att, vid eget bord, kunna sälja sina egna produkter. Medtag ev. eget bord vid försäljningen.

Övriga utställare till en kostnad av 300 kr.

OSA britt-marie@kristianstadsbf.se eller ring 070-2602703


Juni 2022
Biskötarna kollar ett samhälle

På grund av coviden så har verksamheten i Biåkra varit sparsam de två senaste åren. Nu hoppas vi mera aktiviteter i föreningsbigården.

Vi försöker grilla korv och/eller hamburgare varannan vecka, jämna veckor.

Och vi har också fått förslag om andra aktiviteter i sommar. T ex tillverka bivaxdukar och kanske insektshotell, syra grönsaker ( det är nu några år sedan vi gjorde, det var mycket välbesökt och uppskattat)

Den 23 augusti kommer Bikonsulent Björn Gustavsson till oss i norra skåne, det blir till Hantverksgården i Hästveda kl 18.30. Han kommer bl a att prata om dragväxter. E-post kommer skickas ut till våra medlemmar via föreningsregistret, och finns det ingen e-post registrerad där kommer vi meddela på annat sätt.



Februari 2022

På grund av corona-läget har vår verksamhet i föreningsbigården år 2021 varit sparsam. De flesta av oss har nu fått 3 st doser av vaccin mot Covid-19, men vi är ändå väldigt försiktiga med tanke på den nya varianten som verkar sprida sig.

Alla distriktsombud har nu fått digital inbjudan till Skånes Biodlardistrikts årsmöte, 5 februari 2022.
För de som inte har en e-postadress inlagd, eller där e-postadressen varit felaktig, så har en kallelse skickats hem med vanlig post, men det kan vara så att den ännu inte nått alla. Meddela gärna ut i lokalföreningarna om att uppdatera sina e-postadresser.
Det blir även i år ett digitalt möte, på grund av pandemin och smittläget


I slutet av februari planerar styrelsen att träffas för att bestämma när föreningsbigården ska öppnas, samt ev en städdag. Meddelande om det kommer att skickas till alla våra medlemmar via e-post och för medlemmar utan e-post skickas ett vanligt brev.




Augusti 2021

På grund av corona-läget har vår verksamhet i föreningsbigården varit sparsam. De flesta av oss har nu fått 2 st doser av vaccin mot Covid-19, men vi är ändå väldigt försiktiga med tanke på den nya varianten som verkar sprida sig.

Biskötarna har skött om de 6 samhällena de mår bra.

Nu på måndag, den 9 augusti planerar biskötarna att slunga honung.

Måndagen den 13 september har vi avslutning i Föreningsbigården och det kommer att grillas korv och som avslutning kaffe samt kaka därtill.

Vi har också en Facebook-grupp, och där kan medlemmar själva lägga upp bilder och skriva inlägg. Facebook-gruppen är en privat grupp har 33 medlemmar, och du behöver inte vara medlem i vår förening. Det räcker med att du är väldigt intresserad av biodling, och förstås vill jag veta vem du är om du ska bli medlem.




  April 2021

På grund av corona-läget så kommer vi inte att ha något vårmöte i år.

Vår föreningsbigård kommer att vara öppen varje måndag mellan kl 18 och 21. Alla, biodlare eller inte, är hjärtligt välkomna dit.

< Lördagen den 24 april kl 10 har vi vårstädning i Föreningsbigården. Välkomna dit, vi är tacksamma för all hjälp vi kan få!

Måndagen den 3 maj öppnar vi sedan föreningsbigården sedan har vi för avsikt att ha öppet alla måndagar t o m mitten av september.

Vår förhoppning är att årets säsong ska bli ”som vanligt” igen.



Avslutning i Föreningsbigården

Måndagen den 14 september

Vi kommer ha säsongsavslutning Måndagen den 14 september kl 17.30 .
Dock bryter vi vår tradition, den med olika soppor med tillbehör samt fika, istället kommer vi att grilla hamburgare och korv. Hamburgare kostar 40 kr samt korv med bröd 20 kr. Anmäl till mig så vi vet hur mycket vi ska köpa in.

Mitt tel är 070 37 66020. Går bra med även med SMS eller mejl hjalmarsson.am@gmail.com.
Fikat med kaffe o kaka bjuder vi på.

Vi öppnar redan kl 17.30

Om ni behöver SBR-s etiketter måste din honung bedömas. Fick du din honung bedömd i höstas så gäller det även i år om du beställer etiketter i år. Däremot om du kanske behöver etiketter nästa år så är det säkrast få din honung bedömd nu i höst. På SBR-s hemsida kan du läsa vad som gäller. Kontakta mig i så fall så hör jag av mig när det blir dags för honungsbedömning. Tyvärr kan jag inte ta emot burkarna redan nu.


Måndagen den 31 augusti

Medlemmar som är intresserade av att få myrsyra påfyllt nu på måndag.


Tisdagen den 12 augusti

Den här sommaren har inte varit som vanligt p g a Coronan. Men vi har bestämt att måndagen den 14 sepember har vi avslutning i föreningsbigården. Vi öppnar redan kl 17.30. Vi kommer att grilla hamburgare/korv. Utskick om avslutningen kommer att ske senast nästa vecka.

Våra duktiga biskötare har varje måndag skött om bisamhällena och de beräknar också att det blir dags slunga honungen. Arbetet med att göra villavagnen fin är också på gång.

Välkomna måndagen den 14 september kl 17.30!


Lördagen den 13 juni

På måndag 15/6 kommer vi att gå igenom kuporna. I tisdags satt det en svärm 10 meter upp i en av björkarna. Tyvärr fick vi inte tag i den, men kanske vi kan se på genomgången om det var något av våra egna samhällen som har svärmat.

Vi ska även se om fler skattlådor behöver sättas på några av kuporna, och om vi hittar någon av drottningarna så märker vi henne.

Välkomna!


Måndagen den 1 juni

I måndags gick vi igenom de sex bisamhällen som klarat vintern. Vi hittade en hel del viseceller som användes till två drottninglösa samhällen samt till att göra en avläggare. Kolla gärna in bilder på vår facebook-sida.

Kommande måndag, den 1:e juni, tänker vi rengöra bimaterial, dvs skrapa och flamma. Det ser ut att bli fint väder, så kom gärna dit och hälsa på!


Fredagen den 17 april

Vad händer nu?

Städning av föreningsbigården kommer att ske den 18-19:e april kl 9-14. Om du är frisk och kry är du välkommen att hjälpa till (minst två symptomfria dagar ska ha förlöpt om man har varit sjuk och tillfrisknat).

Eftersom bina behöver skötas om, och eftersom vi har förmånen att arbeta utomhus, så kommer vi att ha öppet som vanligt under sommaren. Dvs varje måndagskväll mellan 18-21, med start måndagen den 4:e maj.

Vi litar på att våra medlemmar och övriga besökare tar sitt ansvar genom att inte ansluta om man känner sig krasslig och att hålla rekommenderat avstånd till varandra. Personer i riskzonen vill vi ska ta extra väl hand om sig.

Som det ser ut nu så kommer det inte att bli något vårmöte i maj månad, utan detta kommer tyvärr att ställas in.


På SBR’s hemsida kan man läsa följande.

För Sveriges Biodlares riksförbund är säkerhet och omsorg om våra medlemmar av högsta prioritet. Som läget är nu med de riktlinjer som svenska myndigheter, däribland Folkhälsomyndigheten råder oss att följa fram till årsskiftet 2020. Här ligger ansvaret hos oss som förbund att se över vår verksamhet och genomföra åtgärder så vi inte utsätter våra medlemmar för onödiga risker.

För att sakta ner spridningen av Coronaviruset har vi i förbundsstyrelsen beslutat att inga möten ska bedrivas inomhus. Utomhus får lokal verksamhet genomföras med max 10 personer. De personer som deltar, ska inte ha rest från andra delar av landet eller ha varit i utlandet. gäller tills eventuella rekommendationer från myndigheter ändras.

Vi i förbundsstyrelsen arbetar febrilt med att ta ställning till vilken verksamhet som ska bedrivas. Vi har redan vidtagit åtgärder och ställt in de konferensen som skulle genomförts i vår.

Ett stort ansvar vilar på den enskilda individen att följa myndigheternas rekommendationer för att ta ansvar för sin egen och andras hälsa. Om du tillhör en riskgrupp eller känner av symtom ska du inte delta i Biodlarnas aktiviteter.

Förbundet uppmanar distrikt och föreningar att göra riskbedömningar av varje enskild aktivitet och vidta nödvändiga åtgärder. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information till föreningar.

Vår styrka är våra distrikt och föreningar i Biodlarna. Här är det kunskapen om varje medlem som är viktig. Hör er för med medlemmarna, särskilt dem som är äldre, om de behöver hjälp Både med sin biodling och kanske för att få hem matvaror. Att prata bort en stund på telefonen när man sitter isolerad. Uppmana era lokala medlemmar att höra av sig till varandra om man vill ha hjälp.



Tisdagen den 4 februari

Det extra Årsmötet den 3 februari

Vid det extra årsmötet valdes Mats Ekstarnd till ordförande och Göran Håkansson valdes in som styreslemedlem.

Efter mötet bjöd föreningen på fika och det goda brödet var hembakat av Maria, ny i vår styrelse. Tyvärr så var det inte så många som kom men vi hade ett mycket trevligt möte, med mycket biprat vid fikat. Sedan hade styrelsen sitt möte för att bestämma tider för uppstarten i vår.

Det gällde ju när vi skulle ha vår vårstädning, när föreningsbigården skulle öppnas och så tid och plats för vårmötet.

Mötet handlade också om nya vagnen som vi skaffat och som biskötargruppen håller på att göra i ordning. Det handlade om vårt Göingedrag som ska skickas ut, förhoppningsvis mitten av april, helst innan vårstädningen Jag ser fram emot att kanske några andra i vår förening kan skriva ihop lite om en biodlares mödor...

Det blev en lång och väldigt trevlig kväll med mycket biprat och många roliga historier.

Anna-Maritta Hjalmarsson




Lördagen den 4 januari 2020

Extra Årsmöte

Måndagen den 3 februari 2020.
Mötesförhandlingarna börjar kl 18.00 i Vuxenskolans lokaler i Broby. Mötet avslutas med fika som föreningen bjuder på.

Kallelse till detta, samt föredragningslista, har skickats dels via mejl till medlemmar med e-post och med brev till övriga medlemmar.
Det finns också i vår Facebook-grupp.

Vid valen på årsmötet i höstas lämnades ordförandeposten vakant. Men vår bank kräver att vi måste ha en ordförande. På föredragningslistan finns bl a punkten: Val av ordförande. Och om det blir så att en i styrelsen blir vald till ordförande så måste vi dessutom välja in en till styrelseledamot.

Enl SBR-s stadgar ska styrelsen bestå av jämnt antal styrelseledamöter samt en ordförande.

Välkomna!




2019

Måndagen den 9 december 2019

Årsmötet har varit och med det några förändringar.

Avgår i styrelsen gör Göran Håkansson, som varit vår ordförande, Gunn Håkansson som fungerat som bisittande styrelsemedlem i vår, Evory Pamp och kassör Ann-Sofie Johnsen. Helena Håkansson tar över som kassör i 1 år. Maria Lindau Ohlsson blir ny styrelsemedlem istället för Evory

I februari kommer vi att ha årets första styrelsemöte för att planera inför kommande säsong.

Och så önskar jag alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Flätat hjärtan

Anna-Maritta Hjalmarsson


Onsdagen den 23 oktober

Nu håller jag på med Göingedraget som jag planerar att posta nästa måndag, den 28 oktober. Årsmötet är ju onsdagen den 6 november och jag har skickat ut en kallelse via mejl till alla våra medlemmar via medlemsregistret. Till de jag inte haft e-post har jag skickat vanligt brev.

Kallelsen kommer naturligtvis också finnas i Göingedraget, där kommer även dagordningen att bifogas.

Efter årsmötet kommer jag att sköta all rapportering till SBR, alltså alla valen med mera, och göra sammanställngen av de inlämnade årsrapporterna. Obs att årsrapporterna sparas inte, nej de eldas upp. Och det är bara jag som har hand om dom.

Vi kommer dra årets bonusmedlem på årsmötet och det bland de som lämnat in rapporterna. Och dom hittar ni i Bitidningen!

Vi hade årets sista styrelsemöte här hos mig i Solberga. Dessutom kommer jag att flytta in till byn till ett mer lagom stort boende nu, där kommer jag inte att ha en stor skolsal att ha möten i. Vi gick igenom dagordningen inför styrelsemötet. Vi gick igenom vilka som stod i tur att väljas om och vilka som kvarstår. Mer om det finns i Göingedraget.

Som ni säkert också förstår så blir det inga veckobrev nu när bisäsongen är över. Men förhoppningsvis kommer det brev under våren, dock inte veckobrev, inte förrän längre fram när vår verksamhet är igång igen. Vi fördelade också uppgifterna om att skriva lite i Göingdraget, så förhoppningsvis ska jag väl även denna gång få ihop en 16-sidors medlemstidning.

Anna-Maritta Hjalmarsson


Onsdagen den 11 september

Vi bedömer honung. En burk kommer lämnas vidare till Skånska honungsmästerskapet och vi hittade också föreningens godaste honung. Tyvärr var det flera i vår förening som inte hade fått sin honung färdig för bedömning.

Honungsbedömning2019
Vattenhalten kollas med hjälp av refraktometer


Måndagen den 9 september är det avlslutning i Biåkra. Vi öppnar redan kl 17.30 och kommer att bjuda alla som kommer på ett par olika sorters soppor med tillbehör. Samt kaffe o kaka.

Välkomna!

Avslutning september 2015
Servering av soppan utomhus och äter gör vi inne

Lördagen den 7 september                    

Broby Marknad i september 2019.

Honungen som ska slungas



Lördagen den 24 augusti
Honungen som ska slungas

Det var en hel del honung att slunga i måndags. Vi fick jobba med det både i måndags och i tisdags kväll innan allt var klart. Två i biskötaregruppen har tagit hem varsin tunna med nyslungad honung, som nu ska ympas, och förhoppningen är att den ska bli klar till försäljning på Broby marknad.

Honungsbedömning! För att kunna köpa SBR-s etiketter måste din honung ha bedömts. För att deltaga i Skånska honungsmästerskapet måste honungen bedömas före den 20 september.

Då måste 2 burkar från samma slungning bedömts, varav den ena lämnas vidare. Mer om det senare.

På måndag 26/8 börjar vi att ge bifor. Vi kommer även att diskutera vilken typ av varroabehandling som är lämplig för föreningens kupor.

Önskar er alla en trevlig helg och välkomna på måndag!


Torsdagen den 15 augusti

Vaxljus

Planen inför slutskattningen på bigården är att ett par stycken av oss biskötare sätter på bitömmare
på fredag och plockar ihop alla ramar som ska slungas på söndag.

På måndagskvällen 19/8 sätter vi igång med själva slungningen, och samtidigt så börjar vi att ge samhällena bifor.

Ni som är intresserade av att hjälpa till eller som vill titta på är välkomna!

I måndags diskuterade vi om att tillverka vaxljus att sälja på Broby marknad. Vi skulle ta med oss de vaxljus vi har hemma och visa upp. Samt de formar vi har hemma.

Vädret ser inte så lovande ut framöver, men vi hoppas på att det blir uppehåll i regnet under måndagskvällen så att det går att genomföra först och främst slungningen.


7 augusti

Drottningen märks
Drottningen märks

En liten avläggare gjorde vi måndags kväll
(5 aug), vi får hoppas att bina klarar av att
dra upp en ny drottning.

Vi hann även med att gå igenom fem av bikuporna och vi märkte två drottningar - en tredje smet från oss, så där får vi göra ett nytt försök. Vi kommer alltså att fortsätta nästa måndag, den 12/8, med att gå igenom resterande samhällen och märka drottningar.

Kvällen avslutades med fika, korvgrillning och bisnack


Planer för måndagen den 5 augusti

rengöring av material

Då åskan hängde i luften i måndags 29 juli så valde vi att inte störa bina. Istället hjälptes vi åt att rengöra material, vi var tre stycken som skrapade och två som flammade så det gick undan!

Under tiden hade Matti grillat korv och vi var ett gäng som lät oss väl smaka.

Vi får nu hoppas att det blir bra väder nästa måndag, den 5/8, så att vi då kan gå igenom alla kuporna och märka drottningarna. Vi planerar även att göra en mini-avläggare som vi kan använda till visningskupan på Broby marknad, då med en ny drottning om allt gått bra.


Måndagen den 29 juli

Drottningen ska märkas

En allmän genomgång av våra sju samhällen. Märkning av drottningar.

Vecka 30

Till alla medlemmarna i Göinge bf.

Vår duktiga biskötargrupp (Mats, Helena, Kristian, Evory och Maria), har kommit upp med idén "veckobrev", dvs att inför varje måndag kommer det ett besked på vår hemsida, som avslöjar vad som är på gång i Biåkra. För att göra alla våra medlemmar uppmärksamma på detta, kommer detta allra första veckobrev även som mail, i forts. kommer det info endast på vår hemsida och i vår FB-grupp.

Förra måndagen (15/7) genomförde vi den allra första slungningen i Biåkra (tidigare år har slungningen utförts hos en medlem). Den gick mkt bra och vi fick 48 kg honung, där den största delen kommer att ympas och röras före försäljning. En del av den nyslungade honungen hälldes dock på 350 g squeezeflaskor som nu finns i Helenas frysbox. Om någon vill köpa en flaska (50 kr) är det bara att höra av sig - den smakar precis som nyslungad!

Föreningsbigården har numera 7 samhällen, efter att vi gjort avläggare i början av säsongen, fångat en svärm samt fått ett samhälle av Clint Crossley. Samhällena artar sig bra och ingen AY har synts till. Biåkra friskförklarades från AY redan i slutet av sommaren -18, men för säkerhets skull gjorde jag som bitillsyningsman en extra koll inför denna säsongen, och fann även då alla samhällena friska och bra. När det snart blir dragpaus, gäller det att hålla koll lite extra för det är ju då bina ger sig ut att snoka överallt......Handskar, typ diskhandskar, finns till utlåning (i olika storlekar), för att ingen ska använda sina egna handskar i Biåkra. Det finns även flera kupknivar, men vi skall skaffa ett par till.

Den info som fr.o.m. nu skall komma på hemsidan och även FB, kan bli lite omkullkastad av vädret - så är ju biodlarlivet!

Om det går som planerat kommer den ympade honungen att tappas på burkar ikväll i Biåkra. Även då finns möjlighet till provsmakning av föreningens första skörd i år.

Ni som vill hjälpa till med arbetet på måndagskvällar i Biåkra säger bara till om detta ( t.ex.till Mats E.), eller hugger bara in där ni märker att det behövs. Ni som vill "se för att lära" gör detta. Och slutligen ni som vill ha lite social samvaro får detta genom att slå er ner på en stol och prata med omkringsittande. Vi hälsar er alla varmt välkomna och från ca kl 19.30 grillas korven.

Med vänlig hälsning

Göran H., ordförande.

Om du har frågor:
Mats E: 070- 3257 807.
Helena H: 070- 233 6404.
Göran H: 070- 575 3262


Avslutar med några gamla bilder

Veckoblad

Leif larvar

Avslutninmg i bigården sept2007

Vi medverkar på marknader
Vi säljer vår honung på olika marknader

Tips


Kontakta din
bitillsyningsman

Skämtbild på sjukt bi
  • Om du misstänker
    något onormalt
  • Om du misstänker
    yngelröta eller
    om du ser
    missbildade bi
  • Om bina ska
    flyttas till
    annan församling
Drottning2016 Årets drottning
2023 röd
2022 gul
2021 vit
2020 blå
2019 grön
2018 röd
2017 gul
2016 vit










Webmaster
Anna-Maritta Hjalmarsson

Bild på ett bi

Styrelsen

Ordförande
  Gunnel Sturesson
  073 392 91 49
  gunnelilunnom@hotmail.com



Vice ordförande
Bigårdsföreståndare
Kontaktman
  Mats Ekstrand
  070 3257807
  matsekstrand@telia.com

Sekreterare
  Gunhild Johansson
  070 2248785

 Kassör
  Christian Karlsson,

  Övriga styrelsemedlemmar
   Kristian Lundin
  Shavarsh Davtyan
  Susanne Jepsen



Övriga uppdrag

   Hemsidan
     
   Anna-Maritta Hjalmarsson
    070 37 66020
   hjalmarsson.am@gmail.com


Bitillsyningsman
  Göran Håkansson
  070 575 32 62



Upp

F. D. ordförande i föreningen:
Axel Nyman 1925- 1962
Helmer Svensson 1962-1988
Leif Hjalmarsson 1989-2002
Göran Håkansson 2002-2007
Reymond Olsson 2007- 2011
Leif Hjalmarsson 2011-2014
2015 Mats Ekstrand
2016 Jörgen Ernstsson
2017.----.
2018 tf Göran Håkansson
2019 Göran Håkansson
2020-2023 Mats Ekstrand
2024 Gunnel Sturesson

Kassörer:
Albert Jönsson 1925-1982
Stig Rönn 1984-1987
Anna-Maritta Hjalmarsson 1987-2015
Ann-Sofi Johnsen 2016-2019
Helena Håkansson 2020
Christian Karlsson 2021-

Sekreterare:
Albert Jönsson 1925-1982
Anna-Lisa Svensson 1982-1989
Birgitta Sandberg-Hultman 1989-2006
Gunhild Johansson 2007-

Upp